Είναι η Πετρούλα και… μόλις τελείωσε!

ΔημήτρςΠοτουρίδης

Η Πετρούλα Κωστίδου έγινε γνωστή πανελλήνια μέσα από την προκλητική της παρουσία στο δελτίο καιρού γνωστού τηλεοπτικού σταθμού, ανεβάζοντας την τηλεθέαση στα ύψη. Στις καρδιές μας, είναι αναμφισβήτητα, το «κορίτσι του καιρού». Αφού αναστάτωσε τα πλήθη, συνέχισε το τηλεοπτικό της πέρασμα, κάνοντας ρεπορτάζ με το δικό της ξεχωριστό τρόπο και απασχολώντας τα εγχώρια media ποικιλοτρόπως. Τελευταία, η Πετρούλα είχε σταματήσει να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει μία δυναμική επιστροφή ένα χρόνο πριν, αφήνοντας όλους μας με ανοιχτό το στόμα. Και ο λόγος της έκπληξης είναι ότι.. η Πετρούλα άλλαξε! Κατ’ αρχάς, εμφάνιση. Επιπροσθέτως, η Πετρούλα αφήνει πίσω το παρελθόν και ετοιμάζει νέα σχέδια!

Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω και να καταλάβω πόσο κουλ και αληθινά ακομπλεξάριστη είναι και συζητήσαμε για όλα.

Ήταν η «Πετρούλα του καιρού» απλά ένας ρόλος που υποδύθηκες;
Ακριβώς, ένας ρόλος. Βέβαια, τότε δεν ήμουν ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Όσο ζω, αλλάζω.

Κατάφερες να βγάλεις χρήματα από αυτόν τον ρόλο;
Κατάφερα να εξασφαλίσω για κάποιο καιρό την επιβίωση μου. Εξ’ αιτίας αυτού, έχω αυτήν την στιγμή τη δυνατότητα να αφιερωθώ αποκλειστικά στην συγγραφή του βιβλίου μου. Ας πούμε, πως μου επέτρεψε να ασχοληθώ με αυτά που πραγματικά θέλω χωρίς εξαναγκαστικούς συμβιβασμούς για βιοποριστικούς λόγους.

Μετά από την εμφάνιση σου στην Αννίτα Πάνια όλοι μιλούν για ένα ψαγμένο, φιλοσοφημένο και καλλιεργημένο κορίτσι που ξέρει αν μιλήσει, ενώ πριν οι περισσότεροι έμεναν στην εξωτερική σου εμφάνιση. Ποια είναι η πραγματική Πετρούλα;
Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Είναι αδύνατο να με κατηγοριοποιήσω και να σου πω «αυτό είμαι». Η αλήθεια είναι πως μεταβάλλομαι συνεχώς, αναλόγως με την περίσταση, αναλόγως με τις γνώσεις και τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου κάθε δεδομένη στιγμή, και αναλόγως με το τι θέλω να πετύχω.

Έχεις αντιμετωπίσεις καθόλου δυσκολίες στη ζωή σου από άτομα που σε ταυτίζουν με το κορίτσι του καιρού και μόνο;
Έχω αντιμετωπίσει την κλασική αγκύλωση κάποιων ανθρώπων που θεωρούν πως μόνο αυτό μπορώ να κάνω. Η κύρια δυσκολία είναι η δυσκολία συνεννόησης μαζί τους. Αναμενόμενο!

IMG_2561 (1) copy

Θα ξαναέκανες τον καιρό;
Και να αρπάξω καμιά πούντα; Άστο καλύτερα. Η ανάληψη του δελτίου καιρού ήταν ο τρόπος που με γνώρισε το κοινό, ένα καλό άνοιγμα για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πλέον, θεωρώ πως έχω προχωρήσει σε πράγματα που εκφράζουν πραγματικές πτυχές του χαρακτήρα μου..

Υπάρχει κάτι από το παρελθόν σου για το οποίο έχεις μετανιώσει;
Τίποτα απολύτως, το «μετανιώνω» είναι μεγάλη λέξη και ως ένα σημείο είναι σαν να πετάς στα σκουπίδια τα στάδια της ανάπτυξής σου που έχουν συμβάλει στο να γίνεις το άτομο που είσαι σήμερα. Η ενοχή φθείρει την ψυχή. Απλά εντοπίζω τις αστοχίες μου και δεν τις επαναλαμβάνω.

Δήλωσες πρόσφατα ότι ετοιμάζεις ένα βιβλίο, οποίο θα εκδοθεί στην Αγγλία. Μίλησε μου για το βιβλίο που ετοιμάζεις.
Μία περιπέτεια φαντασίας. Θα πρέπει να περιμένετε λίγο για να το διαβάσετε, είναι κάτι το οποίο σκεφτόμουν αρκετά χρόνια να το κάνω και τώρα που το πραγματώνω θέλω να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

pp.jpg

Για ποιο λόγο επέλεξες να εκδοθεί το βιβλίο στην Αγγλία;
Για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, αν και όχι ο σημαντικότερος, είναι ότι το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα είναι περιορισμένο.

Μίλησε μας για τα άρθρα σου στο brainchange,gr.
Tα άρθρα μου έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μία ετοιμότητα ώστε να δεχτεί ο κόσμος μια αλλαγή νοοτροπίας. Έχουν σκοπό να διευρύνουν την αντίληψη και να κάνουν τον δρόμο της ζωής μας πιο εύκολο, με λιγότερη ταλαιπωρία και λιγότερη αντίσταση.

Με άρθρο σου στο brainchange.gr δήλωσες ότι οι νέες κυβερνήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Τι πρέπει να αλλάξει για μία επιτυχημένη κυβέρνηση;
Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι ο τρόπος σκέψης του λαού. Αν θεωρήσουμε τον μέσο πολίτη εντελώς έρμαιο του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος θα αφαιρέσουμε την διάθεση για αλλαγή. Τι να αλλάξεις όταν για όλα φταίνε οι από πάνω; Ας χωνέψουμε επιτέλους πως είναι αδύνατο να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας μονάχα με κυβερνητική δράση ή με πολιτικά μέσα. Η δικαιοσύνη και η καλοσύνη δεν είναι πολιτικά ζητήματα, αλλά ζητήματα αντίληψης. Η αλληλεγγύη και η προσφορά είναι θέματα παιδείας και όχι νόμων. Από νόμους έχουμε αρκετούς…

DSC_9365 copy.JPG

Έχεις επτά χρόνια δεσμό. Ποιο είναι το μυστικό μιας μακροχρόνιας σχέσης;
Μεγαλύτερο βάρος δίνω στην ποιότητα της σχέσης. Είναι άκρως δυσλειτουργικό να σε κρατάει με τον σύντροφό σου μονάχα η συνήθεια ή ο φόβος. Το μυστικό λοιπόν της ποιοτικής σχέσης, βρίσκεται στο να βάζεις στον σύντροφο σου όσο λιγότερους όρους και περιορισμούς γίνεται. Η αληθινή αγάπη είναι πάντα ελεύθερη.

Είχε ενδοιασμούς ο σύντροφος σου με τις προηγούμενες επαγγελματικές σου επιλογές;
Με στήριζε σε όλες μου τις αποφάσεις. Με κάποιες μπορεί να μην συμφωνούσε, μα πάντα με στήριζε. Αυτό είναι στοιχείο αληθινής αγάπης.

Είσαι ευτυχισμένη;
Είμαι, γατί έχω καταλάβει πως η ζωή δεν είναι μία δοκιμασία που πρέπει να αποδείξω σε κάποιον κάτι, αλλά μία ευκαιρία να γνωρίσω τον εαυτό μου. Όσο ψάχνω μέσα μου, όσο περισσότερο γνωρίζω τον απεριόριστο εαυτό μου, τόσο πιο ευτυχισμένη γίνομαι.

Τι είναι αυτό που ζητάς από έναν άνδρα;
Πνευματική, νοητική και σωματική επικοινωνία. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα δύο πρώτα.

Γιάννης Παπαργύρης

Πιστεύεις ότι η Αθήνα είναι πλέον αρκετά gay friendly;
Δεν την λες και Βερολίνο… Περισσότερο από παλιά, λιγότερο από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι ένα gay ζευγάρι να μπορεί να περπατήσει στον δρόμο αγκαλιά όπως ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι νιώθοντας ειλικρινά ασφαλές. Για εμένα αυτό είναι ένα καλό κριτήριο του πόσο gay friendly είναι μια χώρα.

Είσαι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;
Είμαι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ανθρώπους που είναι ικανοί να προσφέρουν αληθινή αγάπη και ουσιαστική υποστήριξη. Η ψυχική ισορροπία ενός παιδιού δεν σχετίζεται με τύπο της οικογένειας, αλλά με την ποιότητα της σχέσης του με τον γονιό και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ των συντρόφων. Και γονιός εδώ θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε LGBTQI άτομο. Ωστόσο η κοινωνία μας δεν φαίνεται έτοιμη να το δεχτεί. Δεν έχουμε μάθει να αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα, ακόμα μιλάμε και διαπραγματευόμαστε με όρους «ανοχής». Δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε χωρίς όρους. Δεν έχουμε μάθει να ζούμε χωρίς φόβο, και το διαφορετικό ανέκαθεν τρόμαζε.

Πόσο άλλαξε η νοοτροπία του κόσμου μετά από το Σύμφωνο για τα ομόφυλα ζευγάρια;
Θεωρώ πως το Σύμφωνο ήταν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, αλλά νομίζω πως θα χρειαστεί καιρός για να την δούμε να πραγματώνεται. Διακρίνω τρείς βασικούς πυλώνες σε αυτό. Πρώτα από όλα η νομική αναγνώριση και υποστήριξη για ζευγάρια που δεν εμπίπτουν στο ετεροκανονικό πρότυπο και ως τώρα είχαν προβλήματα σε σχετική συνδιαλλαγή τους με το κράτος. Δεύτερον, η ηθική, συναισθηματική και ψυχολογική ικανοποίηση που έλαβαν επιτέλους αυτά τα ζευγάρια, δεν είναι και λίγο! Τρίτον και ίσως βασικότερο το ότι το θέμα έφτασε στο μέσο σπιτικό και στο μέσο αυτί, όχι σαν μια υποσημείωση αλλά σαν μια παράγραφος του κυρίως κειμένου. Είναι ένα πρώτο λιθαράκι για να αρχίσει ο κόσμος να τα βλέπει σαν ισότιμα ζευγάρια και όχι ως αόρατη μειονότητα ή σαν καρικατούρα κάποιου ελληνικού σήριαλ.

Που θα σε βρει η νέα χρονιά επαγγελματικά;
Θα με βρει στο σπίτι να γράφω το βιβλίο μου με πάθος και ευχαρίστηση. Α, και να συνεχίσω να αρθρογραφώ!

Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά;
Αυτό που πραγματικά νομίζω πως μας λείπει. Περισσότερη ενσυναίσθηση για τον διπλανό μας. Μια σταγόνα από αυτή αρκεί για το πλύσιμο χιλιάδων άσχημων καθημερινών συμπεριφορών. Είναι κάτι σαν… γνωστό απορρυπαντικό πιάτων!

 

*credits φωτογραφιών: Δημήτρης Πατιυρίδης, Γιάννης Παπαργύρης

styling: Μάρθα Παπαδάτου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s