Περικής Κονδυλάτος, ο δημιουργός κοσμημάτων που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός

unnamed
credits: Mara Desypris

Ο Περικλής Κονδυλάτος είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που εδρεύουν στον ελληνικό χώρο και μας κάνει περήφανους εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες δημιουργίες του στο χώρο του κοσμήματος, που κατά καιρούς έχουν φορέσει αμέτρητοι σταρ, συμπεριλαμβανομένου της Lady Gaga και της Mindy Kaling, οι οποίες κόσμησαν το κεφάλι τους με τις εντυπωσιακές κορώνες, δια χειρός Περικλή.

Ο Περικλής ξέρει να προκαλεί και να είναι απίστευτα κουλ. Πρόσφατα έγινε το θέμα συζήτησης και οι φωτογραφίες του φιλοξενήθηκαν σε εγχώρια, και όχι μόνο έντυπα, όταν η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Mindy Kaling  περπάτησε το κόκκινο χαλί στο  ΜΕΤ Gala φορώντας δημιουργίες του Βασίλη Ζούλια και του Περικλή Κονδυλάτου.

Λατρεύει τα κοσμήματα και σίγουρα έχει ταλέντο σε ό,τι και αν κάνει. Ωραίος, έξυπνος, επιτυχημένος, ταλαντούχος και απίστευτα ακομπλεξάριστος, ο Περικλής μίλησε στο YASS για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του αυτήν την περίοδο.

Τι είναι για σένα επιτυχία και δημιουργία;

Επιτυχία υποθέτω πως είναι η αίσθηση που έχει κάνεις όταν η δουλειά του χαίρει αποδοχής από τον κόσμο, και δημιουργία είναι για μένα το μάντρα της ύπαρξης, διότι ότι υπάρχει εμπεριέχει την δημιουργία μέσα του. Είτε το εμπεριέχει ως δημιουργός είτε ως δημιούργημα. Και τα δυο όμως στον πυρήνα τους σαν ιδέα έχουν την γέννηση δηλαδή την ζωή.

Νιώθεις επιτυχημένος;

Κυρίως νιώθω χαρούμενος, οπότε εάν αυτό ισοδυναμεί με αυτό που φαντάζομαι ότι υπόσχεται η επιτυχία, τότε ναι.

Πως νιώθεις που οι δημιουργίες σου έχουν φορεθεί από διεθνείς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Mindy Kaling και η Lady Gaga;

Νιώθω υπέροχα και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο αισθάνομαι ότι κάτι έχω κάνει σωστά την στιγμή της δημιουργίας. Τι είναι αυτό? Άκουσα καθαρά την φωνή που μου υπαγορεύει τι να κάνω, δεν την λογόκρινα, αλλά ακολούθησα τις οδηγίες της. Η φωνή δεν κάνει ποτέ λάθος, και μιλάει σε όλους μας. Η φωνή είναι ο δημιουργός μέσα μας, η χαρά, η δημιουργική ενέργεια μας που ζητά να εκφραστεί  χωρίς όρια και περιορισμούς.

10

23.jpg

Μία μέρα μετά το MET Gala όλοι μιλούσαν για σένα. Την μέρα μετά το event ήμουν στο Λονδίνο και όλος ο κόσμος μιλούσε για τις δημιουργίες σου. Περίμενες ποτέ ότι θα ερχόταν αυτή η παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση;

Περιμένω τα πάντα, δεν έχω κανένα περιορισμό στο μυαλό μου, είμαι ανοιχτός σε όλα τα καλά, και δεν υπάρχει κανένα όριο, κανενός είδους. Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς αποτελεί μια μικρή ρωγμή στην επιφάνεια του τι είναι πιθανόν να συμβεί. Αυτή η πίστη μου, είναι που δημιουργεί αυτά που αναφέρεις. Όλα τα άλλα είναι αφορμές.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τις Mindy Kaling και Lady Gaga;

Και τα δυο έγιναν κατά κάποιο τρόπο μόνα τους. Και στις δυο περιπτώσεις είναι η τέχνη που είχε τον τελευταίο λόγο.

in__13857_5af442854e0e5ext

Από που αντλείς την έμπνευση σου;

Από πουθενά. Την έμπνευση δεν μπορείς να την αντλήσεις, η δημιουργία είναι source energy μέρος της οποίας είναι όλα και ο άνθρωπος. Μπορεί να είσαι σε σύνδεση μαζί της η σε αποσύνδεση. Σύνδεση είναι η χαρά, η εργατικότητα, η δημιουργία, η αίσθηση του παιχνιδιού…

Ποιοι/Ποιες είναι οι “μούσες” σου; Ποιους θα ήθελες να δεις να φοράνε τις δημιουργίες σου;

Δυστυχώς έχουν πεθάνει όλοι, τουλάχιστον σε αυτή την διάσταση που είμαστε εμείς. Θα ήθελα να έχω στολίσει την Liz Taylor, αλλά και την Έλενα Ναθαναήλ, την επιτομή της ομορφιάς και της κομψότητας.

Η Ραμόνα Βλαντή έχουμε δει ότι λατρεύει τις δημιουργίες σου και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για σένα. Τι είναι αυτό που αγαπάς στη Ραμόνα;

Η Ραμόνα είναι αφοσιωμένη στην μόδα, δεν είναι περαστική, she really means it. Γι’ αυτό και είχε αυτό το attitute στο παιχνίδι γιατί εκείνη πραγματικά ανέπτυσσε τα conceptκαι ενδιαφερόταν με γνήσιο ενδιαφέρον και μεράκι να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. Αυτή της την αφοσίωση την εκτιμώ γιατί δεν την έχουν όλοι όσοι εργάζονται στο χώρο μας.

Πως ξεκίνησε η καριέρα σου; Από πάντα σου άρεσε η κατασκευή κοσμημάτων;

Όχι προέρχομαι από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχω σπουδάσει γλυπτική και ζωγραφική. Η μόδα ήρθε  χωρίς να την έχω ποτέ κυνηγήσει αλλά και χωρίς να την έχω ποτέ καν φανταστεί. Η γνωριμία με τον Βασίλη Ζουλια ήταν καθοριστική, και ενώ ξεκίνησε σαν past time ενασχόληση, έγινε η κυρίαρχη.

Πόσο δύσκολος είναι ο χώρος αυτός;

Η δυσκολία αυτού του χώρου είναι ανάλογη με το μέγεθος της φιλοδοξίας του καθενός: Όσο ποιο ψηλά θέλεις να φτάσεις τόσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας της κάθε πίστας. Εμείς ορίζουμε την δυσκολία με το να μην έχουμε ρεαλιστική απεικόνιση των καταστάσεων στο μυαλό μας, και με το να νομίζουμε ότι θα μας δοθεί το οτιδήποτε σε χρυσή πιατέλα. This is not how it works.

512

4-2107

2

Εδώ και χρόνια συνεργάζεσαι με τον καταξιωμένο και διεθνούς φήμης Βασίλη Ζούλια. Μίλησε μου για τη συνεργασία αυτή.

Ο Βασίλης είναι ένας πολύτιμος φίλος, άνθρωπος συνεργάτης και συνοδοιπόρος. Ότι εμπειρίες έχω από τον χώρο της μόδας είναι δίπλα και μέσα από αυτόν. Δεν είναι μόνο για μένα μέντορας ο Βασίλης. Είναι ο θεμελιωτής αυτού το χώρου στην Ελλάδα και για μένα είναι ο μπαμπάς του λόχου που δουλεύει στην μόδα. Είναι ο μπαμπάς ακόμα και ανθρώπων που τώρα έχουν σηκώσει την μύτη ψηλά, ξεχνώντας ποιος τους έδωσε την πρώτη τους δουλειά. Ο Βασίλης είναι το Α και το Ω της μόδας στην Ελλάδα. Το ξέρω ότι κάποιοι θα βρουν αυτή την δήλωση προκλητική, αλλά θέλω να σου πω πως  I really don’t care at all. Το μόνο που με νοιάζει είναι πως έχω την δυνατότητα να είμαι δίπλα στον καλύτερο …. σε αυτό το σπουδαίο ταλέντο. Kαι αυτά που λέω είναι λίγα.

Νιώθεις ότι τα ξένα μέσα σε έχουν υποστηρίξει περισσότερο από τα Ελληνικά μέσα; Γιατί οι Έλληνες δεν προβάλλουμε τη δουλειά εγχώριων επιτυχημένων δημιουργών τόσο όσο προβάλλουμε τους ξένους; Σε ενοχλεί αυτό;

Έχεις ακούσει ένα ωραίο τραγούδι της Madonna που λέγεται: I don’t give a fuck? Άκου το είναι ωραίο!

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι πίσω στην αναγμώριση δικαιωμάτων; Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τελευταία;

Η Ελλάδα είναι η χώρα μου και την αγαπώ. Είμαι Έλληνας, Ο Παππούς μου ήταν Έλληνας Μικρασιάτης από την Καισάρεια της Μικράς Ασίας, και ο άλλος μου Πάππους από την Λευκάδα. Το DNA μου είναι 100% ελληνικό. Νιώθω όμως πως η Ελλάδα χάνει την Ελληνικότητα της γιατί οι αρχαίοι έλεγαν πως Έλληνας είναι οποίος έχει ελληνική παιδεία. Και η Ελλάδα με το να μην σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων δείχνει να μην έχει παιδεία. Αν είχαν αλλάξει θα μου έκανες αυτή την ερώτηση? Αν είχαν αλλάξει θα είχαμε αυτούς τους πολίτικους?

tumblr_pbrf0eKgcT1si5egjo1_1280246081.jpg

Πως θα χαρακτήριζες την Αθήνα  του 2018; Είναι η κρίση και η ομοφοβία ακόμα μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας ή βλέπεις ότι υπάρχει ελπίδα;

Ελπίδα πάντα υπάρχει γιατί πιστεύω πως το φως πάντα νικάει οπότε η αλλαγή θα επέλθει και η μοίρα της ανθρωπότητας είναι να φτάσει την ολοκλήρωση, την αγάπη και την ομόνοια. Τώρα εάν αυτό θέλουμε να γίνει μέσα από 40 κύματα η να γίνει απλά και  γρήγορα είναι το χέρι μας. Ελπίδα υπάρχει μεν, είμαστε πολύ πίσω δε. Προχθές αυτοκτόνησε ένα παιδάκι. Γιατί? Γιατί κάποιος βλακας του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτό τον κόσμο όντας ομοφυλόφιλος. Πόσο ανούσιο είναι αυτό? Δείχνει πολιτισμένη κοινωνία αυτό? Εσύ  βλέπεις κάποιον πολιτισμό?

Πως θα χαρακτήριζες το πρόσφατο σκάνδαλο με γνωστή Ελληνική εταιρεία κοσμημάτων; Σε επηρέασε αυο το άσχημο γεγονός;

Είμαι αλληλέγγυος με όλους του συνάδελφους μου, και όλους όσους συνιστούν τον κλάδο στον οποίο δουλεύω οπότε πάντα ελπίζω και εύχομαι να έχουν όλοι  τις καλύτερες δυνατές λύσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν την διατήρηση των ισορροπιών, το να υπάρχουν δουλειές και να είναι ο κόσμος καλά.

Τι είναι αυτό που θαυμάζεις στη νέα LGBTQ+ γενιά;

Θαυμάζω την μαγκιά της να αποδέχεται τον εαυτό της, παρόλο που δεν ζει σε μια κοινωνία που της δείχνει αυτή την κατεύθυνση. Της βγάζω το καπέλο, και είναι οι πραγματικοί «γιοι και κόρες της ανυπομονησίας της ζωής για την ζωή» Γιατί θέλουν να ζήσουν την αλήθεια τους.

Έχεις δεχθεί καθόλου ρατσισμό;

Ναι πολλές φορές αλλά πάντα είχα θράσος και μαζί με τις ιδιαιτερότητες μου είχα και έναν τσαμπουκά που έλεγα αυτός είμαι και τέλος. Και όταν είσαι έτσι δεν αφήνεις και πολλά περιθώρια στους άλλους. Ξέρεις τι με προστατευσε εμένα? Δεν είχα ποτέ άρνηση να πάρω την ευθύνη των αποφάσεων μου. Αμφιταλαντευόμουν και ζύγιζα προσεχτικά τα πράγματα και πολύ, όταν όμως έπαιρνα μια απόφαση έπαιρνα και την ευθύνη της. Και λειτουργούσα σαν ρομπότ. Και αυτή η αίσθηση μου έδινε όλα τα όπλα που χρειαζόμουν. Όταν παίρνεις την ευθύνη σου, είσαι έτοιμος να πληρώσεις το οποιοδήποτε τίμημα. Και όλους να τους είχα απέναντι μου πάλι ήμουν έτοιμος. Όμως δεν ήταν όλοι.

Με ποια διάσημα ονόματα θα ήθελες να συνεργαστείς;

Με πολλούς αλλά οι περισσότεροι έχουν πεθάνει.

Σου αρέσει να προκαλείς;

Αν το να είμαι αληθινός στο όραμα μου μου και το να λέω την γνώμη μου ανοιχτά και το να μην υπολογίζω τι θα πει ο καθένας είναι πρόκληση τότε ναι μου αρέσει να προκαλώ.

Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχεις ποτέ λάβει;

Από την Lady Gaga που ποσταρε στο Instagram της την κάρτα που της έστειλα και μου έγραψε, “the pleasure is mine” Αν πας στο προφίλ της θα το δεις, είναι πολύ όμορφο και πολύ ταπεινό.

Τι σε κάνει να χαμογελάς και τι σε εξοργίζει;

Με κάνουν να χαμογελάω τα ζώα και η αθωότητα τους. Δεν μπορώ να πω ότι κάτι με εξοργίζει με την έννοια που έχω εγώ την οργή στο μυαλό μου. Με ενοχλεί η αδικία. Με ενοχλεί να μην υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας ως άνθρωποι.

Είσαι ευτυχισμένος;

Είμαι σε έκσταση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Θέλω να κατακτήσω τον κόσμο.

Σ’ ευχαριστώ Περικλή!

http://www.pericleskondylatos.com/

*Τα πνευματικα δικαιώματα από όλες τις φωτογραφίες ανήκουν στον Περική Κονδυλάτο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s