Κωστής Φωκάς: «Ο προκλητικός φωτογράφος της διπλανής πόρτας»

Μόλις 35 και οι φωτογραφίες του έχουν ποζάρει στο γαλλικό Lui, στο DazedDigital και στο Vice. Παίζει με το φακό και δημιουργεί φαντασιώσεις. Φαίνεται ακραίος και σουρεαλιστής. Τον γνώρισα στην έκθεση του “I am not malfunctioning. You are” στο Dalston Superstore στο Λονδίνο και αποφάσισα να του μιλήσω. Από το πρώτο λεπτό συνειδητοποίησα ότι κάθε άλλο παρά εκκεντρικός είναι. Αντιθέτως, είναι συνεσταλμένος και προσιτός. Καταλήξαμε να μιλάμε όλη τη νύχτα. Πολύ απλά, γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον. Με μία φράση, “Το αγόρι της διπλανής πόρτας (που θέλεις να έχεις για γείτονα)”.

Περάσαμε μία μέρα στον προσωπικό του παράδεισο στην Κρήτη. Και τον ρώτησα πολλά.

KostisF10.jpg

Σεξουαλικότητα, ερωτισμός, πρόκληση. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις προς τα έξω με τη δουλειά σου;
Περισσότερο έχει να κάνει με προσωπική έκφραση. Η σεξουαλικότητα και η πρόκληση εκφράζουν αληθινά τις προθέσεις μου, και ήταν αυτό που είχα ανάγκη να μοιραστώ μέσα απο τη δουλειά αυτή. Για εμένα η δουλειά μου είναι μέρος του εαυτού μου που θέλει να ανοίξει διάλογο με τον κόσμο.

Τι συμβολίζει το γυμνό για σένα;
Στο συγκεκριμένο project το γυμνό είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο συμβολισμός έχει να κάνει με μία είδους επανάσταση σε προσωπικό επίπεδο. Μέσα απο αυτή την δουλειά άφησα τον εαυτό μου ελέυθερο και αποδέχτηκα το γεγονός ότι εκτίθεμαι στα μάτια του κόσμου, αλλά απενεχοποιημένος και αποφασισμένος. Είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που δούλεψα απόλυτα αφοσιωμένος σε μία ιδέα και κατάφερα να εμβαθύνω βρίσκοντας νοήμα σε αυτό που κάνω. Ήταν μία ιδέα η οποία γεννήθηκε από προσωπική αναγκη και έκλεισε τον κύκλο της έχοντας εκπληρώσει τον σκοπό της. Το γυμνό σώμα συμβολίζει την ειλικρίνια και κατά κάποιο τρόπο την αποδοχή του δυσλειτουργικού μου εαυτού.

KostisF07.jpg

Πόσο εύκολο είναι για σένα να πείσεις τον φωτογραφιζόμενο να βγάλει τα ρούχα του και να ποζάρει;
Mάλλον πολύ πιο έυκολα απο ότι φαντάζεσαι.

Ποια ήταν η πιο άβολη στιγμή κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης;
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να αισθανθώ ιδιαίτερα άβολα σε φωτογράφιση.

Και αν ο φωτογράφος «ερεθιστεί» κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης; Πως αντιδρά;
Συνήθως όταν δουλέυω είμαι τόσο συγκεντρωμένος που δεν έχω τέτοιου είδους τάσεις.

KostisF09.jpg

ΑΤΟΠΟΣ, μία έκθεση με τεράστια επιτυχία όπου το όνομα σου συζητήθηκε πολύ. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου και τι εισέπραξες από το κοινό;
Η συνεργασία μου με την ΑΤΟΠΟΣ, τον Βασίλη Ζηδιανάκη και ολόκληρης της ομάδας που τον πλαισιώνει ήταν άψογη. Περάσαμε ένα ολόκληρο μήνα κυριολεκτικά μαζί δουλέυοντας και προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που εισέπραξα δεν εκφράζεται με λόγια και όλη εμπειρία ήταν σχολείο για εμένα αφού ήταν η πρώτη μου έκθεση στην Αθήνα, η οποία κατ’εμέ πραγματοποιήθηκε κάτω απο τις καλύτερες προυποθέσεις. Αυτό που κρατώ μετά απο αυτή την δουλειά είναι η απέραντη ευγνωμοσύνη στον Βασίλη Ζηδιανάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε αλλά και σε όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε τόσο θερμά.

KostisF 01 copy.jpg

Το concept πίσω από κάθε φωτογράφιση είναι κάτι που το έχεις σκεφτεί από πριν ή μπορεί να σε εμπνεύσει το μοντέλο;
Ενας συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Είναι το έργο σου ωδή στη σεξουαλική απελευθέρωση;
Όταν ξεκίνησα το project «I’m not malfunctioning, you are» πρίν τρία χρόνια δεν είχα στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο, ούτε κάν την βασική ιδέα πίσω απο αυτό. Όλα όσα επακολούθησαν γεννήθηκαν στην πορεία και έπαιρναν την τροπή τους μέσα απο την πράξη, δηλαδή μέσα απο τις ίδιες τις φωτογραφίες. Ο λόγος που η συγκεκριμένη δουλειά είχε ιδιαίτερη σημασία για εμένα ήταν ότι με κατέυθυνε το ένστικτο και ο αυθορμητισμός μου. Αυτή την στιγμή, βλέποντας το project ολοκληρωμένο αρχίζω να συνειδητοποιώ πολλά περισσότερα πράγματα, όπως το λόγο ύπαρξής του. Η σεξουαλική απελευθέρωση ήταν όντως μέρος του project, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, αφού κατέληξε να γίνει αυτοβιογραφικό έχοντας την μορφή ενός προσωπικού ημερολογίου. Το πόσο μπορεί να επηρέασε ή να ταυτίστηκαν κάποιοι άνθρωποι ή καλλιτέχνες με αυτό είναι κάτι το οποίο έυχομαι να έχει συμβεί.

KostisF03.jpg

Ποιος γδύνεται πιο εύκολα; Ένας άντρας ή μία γυναίκα;
Οι άνθρωποι τελικά γδύνονται πολύ πιο έυκολα απο ότι νόμιζα.

Αντιπροσωπεύουν οι φωτογραφίες σου τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις;
Σίγουρα ναι.

Ποιον διάσημο θα ηθελες διακαώς να φωτογραφίσεις;
Θέλω να φωτογραφίζω όλους τους ανθρώπους, είτε είναι διάσημοι είτε όχι.

Και για ποιον θα προτιμούσες να κάψεις την κάμερα σου παρά να δεχθείς να τον φωτογραφίσεις;
Ο οποιοσδήποτε είναι διατεθημένος να υπακούσει στις φωτογραφικές μου εντολές ειναι καλοδεχούμενος.

KostisF04.jpg

Ποιο είναι το πρότυπο σου;
Έχω ψυχωθεί με τον σκηνοθέτη John Waters. Μου αρέσει πολύ η δουλειά του αλλά αυτό που με έχει ενθουσιάσει είναι η προσωπικοτητά του. Θέλω να γίνουμε φίλοι, να πηγαίνω σπίτι του και να περνάμε χρόνο μαζί βλέποντας ταινίες.

Στην προσωπική σου ζωή είσαι προκλητικός ή κρατάς χαμηλό προφίλ;
Είμαι άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλού προφίλ και αρκετά ντροπαλός. Μου αρέσει όμως το στοιχείο της έκπληξης. Οπότε μπορεί να σε προκαλέσω με κάτι που μπορεί να πω ή να κάνω χωρίς να το περιμένεις.

Ποιο είναι το καταφύγιο σου;
Η Κρήτη.

KostisF08.jpg

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνήσεις;
Ρωτάω τι ώρα είναι, γιατί συνήθως αργώ να ξυπνήσω.

KostisF06.jpg

Ποια είναι η αγαπημένη σου γεύση σε γαριδάκια?
Όλα τα γαριδάκια.

KostisF05.jpg

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Κάτι πήρε το αυτί μου για Παρίσι..
Aυτή την στιγμή δουλέυω για την έκδοση του πρώτο μου φωτογραφικού βιβλίου. Συνεργάζομαι με τον εκδοτικό οίκο Untitled Paris, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι. Το βιβλίο ευελπιστώ να κυκλοφορήσει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο!

ΚostisF02 copy.jpg

Πότε θα με φωτογραφίσεις;
Τελειώσαμε την συνέντευξη; Θα σε φωτογραφίσω αμέσως τώρα.. γδύσου!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Antivirus Magazine: http://avmag.gr/56274/kostis-fokas-o-proklitikos-fotografos-tis-diplanis-portas/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s